Acropolis – Chefs Club of Attica

GR | ENG

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πρώτο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ – ΓΙΟΡΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στην Μαρίνα Αλίμου Αττικής

Ολοκληρώθηκε, με μεγάλη προσέλευση επισήμων, επαγγελματιών και κοινού, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ – ΓΙΟΡΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, στην Μαρίνα Αλίμου, όπου λειτούργησαν περίπτερα επαγγελματιών και ήταν επισκέψιμα δεκάδες σκάφη όλων των ειδών και μεγεθών, μεταξύ των οποίων και μερικά που για πρώτη φορά είχαν παρουσιαστεί την Ελλάδα και ήταν διαθέσιμα για ναύλωση.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ [Μονίμου] Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ επαγγελματικός φορέας εκπροσώπησης του κλάδου των τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, και ο διοργανωτής της έκθεσης η Εταιρεία MACT MEDIA GROUP. Οργάνωσαν το Πρώτο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ – ΓΙΟΡΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στην Μαρίνα Αλίμου Αττικής, στην Μαρίνα Αλίμου Αττικής, κύρια επαγγελματική βάση των τουριστικών σκαφών από 12 έως 16 Απριλίου 2018, με κύριο σκοπό την ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού και του γιώτινγκ σαν ιδιαίτερη εναλλακτική μορφή τουρισμού και να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να γνωρίσουν από κοντά την μοναδικότητα της απόλαυσης των Ελληνικών θαλασσών μέσα από ένα – κυρίως – μικρότερο ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, που μπορούν είτε οι ίδιοι να κυβερνήσουν (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση) είτε να χαρούν με την βοήθεια και υποστήριξη από επαγγελματίες. Βασικός σκοπός του 1ου YACHTING FESTIVAL είναι να καθιερωθεί σαν βασικός πόλος έλξης και συνάντησης του θαλάσσιου τουρισμού και του γιώτινγκ στη Μεσόγειο που θα γίνεται κάθε χρόνο στη μεγαλύτερη Μαρίνα της Ελλάδας τη Μαρίνα Αλίμου.

Στις πέντε μέρες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες βρέθηκαν στην Μαρίνα Αλίμου και γνώρισαν από κοντά τα περισσότερα από 140 σκάφη που ήταν ελλιμενισμένα, περιηγήθηκαν στα 54 περίπτερα, παρακολούθησαν δύο Συνεδριακές Ημερίδες, με διακεκριμένους ομιλητές, απόλαυσαν μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις από Συλλόγους παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, και γεύτηκαν εδέσματα που προετοίμασαν οι Αρχιμάγειροι, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» & τα ΔΙΕΚ Πειραιά, Γλυφάδας και Ζωγράφου.

Κυρίως το θετικό αποτέλεσμα ήταν ότι έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό των επισκεπτών οι διάφορες πτυχές της δραστηριότητας του γιώτινγκ, ενημερώθηκαν πώς μπορούν και οι ίδιοι να απολαύσουν την χαρά στην θάλασσα ναυλώνοντας ένα σκάφος, με την υποστήριξη επαγγελματιών κυβερνητών, ακόμα και εάν δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις, και πώς μπορούν χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς να καθορίσουν ένα δικό τους δρομολόγιο στις απαράμιλλες νησιωτικές και παράκτιες ομορφιές της Ελλάδας, με μια μορφή διακοπών που προσομοιάζει οικονομικά σε ένα καλό κατάλυμα.

Στην Τελετή Έναρξης Εγκαινίων, ο Γεώργιος Καραχρήστος Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA GROUP καλωσόρισε τους επίτιμους προσκεκλημένους και του επισκέπτες και τον αγιασμό τέλεσε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πατήρ Στυλιανός, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης, και κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ και συνεχάρη τους διοργανωτές ΣΙΤΕΣΑΠ και MACT MEDIA GROUP για την πραγματοποίηση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Επίσης αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δράσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την διευθέτηση και υποστήριξη θεμάτων του κλάδου, και επεσήμανε τις επιτυχίες στην πάταξη παράνομων ναυλώσεων.

Την Υπουργό Τουρισμού εκπροσώπησε ο κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος επιβεβαίωσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές αυξημένης τουριστικής ζήτησης ως αποτέλεσμα και των προσπαθειών του Υπουργείου και του ΕΟΤ, και επικεντρώθηκε στην μεγάλη σημασία και τον σημαντικό ρόλο που έχει ο κλάδος του γιώτινγκ στην προσπάθεια αυτή.

Στην χαιρετιστήρια ομιλίας της η Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ Κα Ελένη Βρυώνη, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, και ιδιαίτερα και την ΕΤΑΔ που ως Εταιρεία διαχειρίστρια της Μαρίνας Αλίμου, ευγενικώς διέθεσε τους χώρους για την διοργάνωση, τις εταιρείες και επαγγελματίες που έχουν τα περίπτερα και έφεραν τα σκάφη τους για να μπορούν να τα γνωρίσουν οι επισκέπτες, αναφέρθηκε στην επιλογή και σημαντικότητα για τον κλάδο της Μαρίνας Αλίμου, Αττικής, που αποτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια την κύρια βάση και χώρο ελλιμενισμού περισσότερων των χιλίων 1.000 σκαφών επαγγελματικώς δραστηριοποιούμενων, και είναι το κομβικό σημείο εκκίνησης και ολοκλήρωσης των περισσότερων ναυλώσεων, και είναι ανάγκη να διατηρήσει τον επαγγελματικό της χαρακτήρα. Επίσης επισήμανε ιδιαίτερα ότι σκοπός του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ είναι να γνωρίσουν οι Έλληνες και να επιλέξουν και αυτή την μορφή διακοπών, που και είναι προσιτή, και θα ενισχύσουν με την επίσκεψή τους τις διάφορες παράκτιες περιοχές της χώρας, και θα γνωρίσουν και οι ίδιοι απαράμιλλες ομορφιές, που δεν προσεγγίζονται εύκολα, παρά μόνο με σκάφος ή από θαλάσσης.

Ο κ. Γιώργος Καραχρήστος, Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA GROUP, διοργανωτής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, επεσήμανε την ευρεία υποστήριξη και παροχή αιγίδας από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, από την Περιφέρεια Αττικής, από τον Δήμο Αλίμου, από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος – ΚΕΔΕ, από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων FedHATTA, από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών – ΕΣΜΕΘ, από τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ, και ευχαρίστησε τους χορηγούς επικοινωνίας και όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μουζάκη και τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολης» που παρασκεύασαν πολλά εδέσματα για τους παρευρισκόμενους.

Χαιρετισμούς έκαναν εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, η Κα Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρος Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μάριος Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, και ο Βουλευτής Κυκλάδων, ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος. Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Γιώργος Βερνίκος. Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης, εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης, που επεσήμανε την σημασία αλλά και την δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων στα θέματα γενικότερα του τουρισμού, αλλά και την ανάγκη να δοθούν στους Δήμους οι ανάλογες εξουσίες και πόροι για την καλύτερη υποστήριξη του σημαντικού οικονομικού κλάδου του τουρισμού και στην ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών για την κατασκευή μαρινών. Στους χαιρετισμούς τους, οι Δήμαρχοι του παράκτιου μετώπου, κ. Ανδρέας Κονδύλης, Αλίμου και κ. Διονύσης Χατζηδάκης, Παλαιού Φαλήρου, ανέδειξαν την σημασία στην τοπική οικονομία των αντίστοιχων μαρινών, Αλίμου και Φλοίσβου, και στο ενδιαφέρον των Δήμων τους να έχουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του γιώτινγκ.

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση των Εγκαινίων, οι εξοχώτατοι πρέσβεις της Χιλής Κα Pia Busta και της Δημοκρατίας της Κούβας Κα Zelmys Ma Dominguez Cortina, και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Διονύσης Τεμπονέρας, και παραβρέθηκαν εκ μέρους των επαγγελματικών φορέων και σωματείων οι: κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών, κ. Γιώργος Κολίντζας, Πρόεδρος ΕΣΜΕΘ, κ. Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος ΕΠΕΣΤ, ο Πρώην Πρύτανης Καθηγητής κ. Κώστας Μουτζούρης, η Καθηγήτρια Ναυτιλίας κα Μαρία Λεκάκου, και πολλοί άλλοι.

Την δεύτερη μέρα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, τα περίπτερα και τα σκάφη περιηγήθηκε, ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης, Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του ΣΙΤΕΣΑΠ κα Ελένη Βρυώνη και κ. Ευθύμη Μπιμπή, και τον Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας MACT MEDIA, οργανώτριας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, κ. Γιώργο Καραχρήστο. Ο κ. Γενικός ενημερώθηκε ατομικά από πολλούς επαγγελματίες για θέματα στα οποία ζητούν την βοήθεια και υποστήριξη του Υπουργείου, και δήλωσε ότι είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας ο κλάδος και θα οργανωθεί ειδική συνάντηση για τα εκκρεμούντα θέματα.

Επίσης πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνεδριακή Ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος του γιώτινγκ ως ειδική μορφή τουρισμού – εμπειρίες από Ελλάδα και εξωτερικό» την έναρξη της οποίας συντόνισε ο κ. Γιώργος Καραχρήστος Γενικός Διευθυντής MACT MEDIA GROUP και κήρυξε η Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κα Ελένη Βρυώνη. Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξειδικευμένες δράσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει το Υπουργείο, και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του για την ανάπτυξη του κλάδου. Ομιλητές στην Συνεδριακή Ημερίδα ήσαν ο Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, ο οποίος έκανε αναφορά στους παράγοντες που υποστηρίζουν την θετική εξέλιξη του τουρισμού, και την διεθνή τάση για εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αντιστοιχούν πλέον και σε μεγάλα μεγέθη ενδιαφερομένων, ενώ επεσήμανε ειδικά πλεονεκτήματα του γιώτινγκ ως μία από τις μορφές αυτές. Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Φαράκλας, αναφέρθηκε στην εξέλιξη που έχει το γιώτινγ σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και τις δυνατότητες της Ελλάδος, ο κ. Χρήστος Πετρέας, Εμπειρογνώμων Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΙΤΕΣΑΠ έκανε μία σύντομη περιγραφή των ωφελειών στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές από την δραστηριότητα του γιώτινγκ, και την Ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προπονητών Ιστιοπλοΐας και Μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων – ΠΟΠΑ, κ. Κώστας Μάνθος, ο οποίος περιέγραψε το πλαίσιο και τις δυνατότητες ερασιτεχνικής ενασχόλησης με την ιστιοπλοΐα και ανέφερε τους τρόπους για την εκπαίδευση σε αυτήν. Υπήρξαν ερωτήσεις από το ακροατήριο και έγινε μικρή συζήτηση. Καθόλη την διάρκεια της ημέρας πλήθος κόσμου επισκεπτόταν τα σκάφη και τα περιπτερά της έκθεσης.

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ συνεχίστηκε το Σάββατο 14 Απριλίου 2018, με σημαντική προσέλευση επαγγελματιών και κοινού, που βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το μεγάλο εύρος των επισκέψιμων ελλιμενισμένων σκαφών. Την ίδια μέρα υλοποιήθηκε και η 2η Συνεδριακή Ημερίδα με τίτλο «Γιώτινγκ: Προσιτή οικονομική λύση για ποιοτικό τουρισμό στην πανέμορφη Ελλάδα» Συντόνισε ο κ. Γιώργος Καραχρήστος Γενικός Διευθυντής MACT MEDIA GROUP. Ο πρώτος εισηγητής, κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, έκανε μία γενική περιγραφή των δράσεων προβολής και προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που κάνει ο Οργανισμός καιεπεσήμανε τις προγραμματιζόμενες ενδιαφέρουσες νέες τεχνικές στις οποίες ανέφερε ότι περιλαμβάνονται και τοποθέτηση video cam σε διάφορες τουριστικές περιοχές, ενώ δήλωσε ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια από το Υπουργείο Τουρισμού για την διευκόλυνση των διαδικασιών και των αδειοδοτήσεων που χρειάζονται για την τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε ειδικά στα οφέλη που δημιουργούνται από την δραστηριότητα του κλάδου στις τοπικές περιοχές, αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα από μελέτη στην Ισπανία, όπου κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούν τουλάχιστον 4 θέσεις εργασίας στην άμεση περιοχή και πολύ περισσότερες γενικότερα. Επίσης επιβεβαίωσε ότι οι Δημοτικές Αρχές έχουν κάθε διάθεση να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν την δραστηριότητα του γιώτινγκ και να μεριμνήσουν για τις αναγκαίες υπηρεσίες, με την προϋπόθεση να έχουν από το νομικό πλαίσιο, ανάλογες αρμοδιότητες.

Ο Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, του Υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Δημοσθένης Μπακόπουλος, παρουσίασε εντυπωσιακά λεπτομερή στοιχεία από την έρευνα της Δημόσιας Αρχής για το είδος και τις δραστηριότητες των διάφορων Λιμενικών Ταμείων και την έκταση των διαφορετικών υπηρεσιών που παρέχονται, ενώ επιβεβαίωσε την διάθεση του και των συνεργατών του, να βοηθήσουν στην επίλυση των παρουσιαζόμενων προβλημάτων ελλιμενισμού. Ο Δήμαρχος Ύδρας, κ. Γιώργος Κουκουδάκης, και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΔΕ, επεσήμανε τις «ναυτικές» ιδιαιτερότητες της Ύδρας με τις πρώτες τουριστικές δράσεις, όπως την πρώτη κινηματογραφική παραγωγή του 1956 με την Σοφία Λώρεν, και το γεγονός ότι το λιμάνι και η αμφιθεατρική πόλη της Ύδρας είναι μοναδικές, γιατί μεταξύ άλλων δεν επιτρέπεται να κτιστούν νέα κτίσματα. Σημαντικό χαρακτηριστικό, είπε ο Δήμαρχος, είναι η τοπική φιλοξενία και η σχέση των επισκεπτών με τους ντόπιους σε νησί με πολλούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, ενώ πλέον η Ύδρα από το φετινό καλοκαίρι θα παρέχει και ασύρματο ιντερνέτ. Ειδικότερα για την ανάπτυξη του γιώτινγκ, ο Δήμαρχος Ύδρας ανέφερε ότι είναι δύσκολες οι διαδικασίες για την βελτίωση των υποδομών, και δήλωσε ότι σε συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις οι τιμές είναι προσαρμοσμένες στις οικονομικές συνθήκες χωρίς να έχει επηρεαστεί η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών. Για τον Δήμο Μήλου, η εκπρόσωπος του Δημάρχου, Κα Λένα Λεκανίδη, έκανε μία περιγραφική παρουσίαση των φυσικών και ναυτικών χαρακτηριστικών του νησιού, επισημαίνοντας τις μοναδικές βραχώδεις ακτές, τις κατακόμβες, τα ορυχεία, και άλλα πολιτιστικά ενδιαφέροντα, καθώς και τις διάφορες θαλάσσιες και χερσαίες δράσεις που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης – λάτρης του γιώτινγκ, ενώ ανέφερε και τις δυνατότητες εύκολης προβασιμότητας στην Μήλο, γνωστής γενικότερα στην Γαλλική αγορά και από το άγαλμα της Αφροδίτης που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Κατά την διάρκεια του απογεύματος του Σαββάτου, επισκέφθηκε το ΦΕΣΤΙΒΑΛ και περιηγήθηκε στα σκάφη και στα περίπτερα ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, γνώστης της Μαρίνας και θεμάτων του κλάδου από την προηγούμενη θέση του ως Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος περιηγήθηκε στα σκάφη και στους χώρους των περιπτέρων και αντάλλαξε απόψεις με εκθέτες και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΙΤΕΣΑΠ.

Την Κυριακή 15 Απριλίου που είχε πολύ καλό καιρό, πολυπληθείς επισκέπτες ήρθαν στις δεκάδες σκάφη, ενημερώθηκαν από τους επαγγελματίες για τις διαδικασίες και τις προσφορές, και κατά πληροφορίες τους έκλεισαν και αρκετές συμφωνίες ναυλώσεων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η προσέλευση, το απόγευμα, με πούλμαν, ομάδας Ελλήνων και αλλοδαπών ναυλομεσιτών που συμμετέχουν στην διοργάνωση του Charter Meetup Greece 2018 της International Charter Expo – ICE, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τις μέρες αυτές, ενώ το βραδυνό κλείσιμο της εορταστικής ημέρας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ έγινε στο παραδοσιακό πειρατικό σκάφος BOUNTY, που ήταν αγκυροβολημένο στην Μαρίνα Αλίμου.

Με την φιλοξενία περισσότερων από 350 Αμερικών πρακτόρων – συνέδρων που βρίσκονταν στην Αθήνα για το Ετήσιο Συνέδριο της ASTA – Ένωσης Αμερικανών Ταξιδιωτικών Γραφείων, πραγματοποιήθηκε η Κοινή Τελετή Λήξης του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και του Συνεδρίου, στην Μαρίνα Αλίμου, την Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018. Στην Τελετή Λήξης χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αττικής, κ. Χρήστος Καπάταης, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος της FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, και ο Πρόεδρος της ASTA κ. Zane Kerby ενώ από πλευράς ΣΙΤΕΣΑΠ χαιρέτησε τους προσκεκλημένους ο Γενικός Γραμματέας κ. Ευθύμης Μπιμπής, και εκ μέρους της διοργάνωσης ο κ. Γιώργος Καραχρήστος, Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA GROUP. Στην Τελετή και την εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ως εκπρόσωπος, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κα Ελένη Αυλωνίτου και ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Σερβίας.

Μετά, οι Αμερικανοί τουριστικοί επαγγελματίες συμμετέχοντες του Ετήσιου Συνεδρίου DESTINATION EXPO ASTA 2018 (American Society of Travel Agents), περιηγήθηκαν στα σκάφη και ενημερώθηκαν από τους επαγγελματίες του γιώτινγκ και έθεσαν τις βάσεις για νέες συνεργασίες, επισκέφθηκαν τα Περίπτερα και απόλαυσαν και τα εδέσματα που προσέφερε η διοργάνωση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και παρασκεύασαν οι Αρχιμάγειροι της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις”& τα ΔΙΕΚ Πειραιά, Γλυφάδας και Ζωγράφου.

Όπως όλα τα βράδια, οι επισκέπτες απόλαυσαν εκτεταμένο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και μουσικές εκδηλώσεις από τους συλλόγους: Ένωση Κρητών Κερατσινίου –Δραπετσώνας «Το Αρκάδι», Ένωση Ποντίων Πειραιά – Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Οι Καρυάτιδες», ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος Μυτιλήνης Αθηνών, και διατέθηκαν εδέσματα που προσέφερε η διοργάνωση και προετοίμασαν τα Μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις».

Η διοργάνωση έληξε με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, πάνω από τα σκάφη, ενώ ανακοινώθηκε το 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ – ΓΙΟΡΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στην Μαρίνα Αλίμου για τις 11-14 Απριλίου 2019.

Με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης ο κ. Γιώργος Καραχρήστος, Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA GROUP, δήλωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, στο επόμενο έτος 2019 το Φεστιβάλ θα αναβαθμιστεί και θα πάρει παγκόσμιες διαστάσεις μιας και ο στόχος είναι να γίνει η Μαρίνα του Αλίμου τόπος παγκόσμιας συνάντησης θαλάσσιου τουρισμού και yachting».