Acropolis – Chefs Club of Attica

GR | ENG

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

Γιορτάσθηκε την Δευτέρα, 15/10/2018 η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής «Άγιος Γεώργιος» σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», μια γιορτή από τους αγρότες (κτηνοτρόφους) για τις αγρότισσες.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν: ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο κ Κωνσταντίνος Μουζάκης (Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής), ο κ Βασίλης Κόκκαλης (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο κ Πέτρος Φιλίππου (Αντιπεριφερειάρχης Αττικής), η κα Ευανθία Βοναζούντα (Διευθύντρια Γυναικών Λέσχης Αρχιμαγείρων), η κα Joanna Ochniak (Πρόεδρος Γυναικών Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων), η κα Δήμητρα Καραβάνα (αμπελουργός, οινοποιός, τεχνολόγος τροφίμων), ο κ Ταξιάρχης Φαρμάκης (Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής), ο κ Στέλλιος Μαστοράκος (Σχολή Κρέατος MEAT PRO) και ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (Πρόεδρος Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών).

Ο κ Γ. Κοντογιάννης, 4η γενιά κτηνοτρόφος, ζει στον αδειοδοτημένο στάβλο του από το 1966, στο ίδιο μέρος, στο Μενίδι, τόσο που σήμερα οι χάρτες του google αναφέρουν την τοποθεσία, ως «Βουστάσιο Κοντογιάννη». Έχοντας ζήσει στο «πετσί» του την ιστορία «ανάπτυξης» της υπαίθρου της Αττικής αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθούν συνθήκες για «Βιώσιμες Κοινωνίες, με συνεργασία» ανάμεσα στους νεοαφιχθέντες τις τελευταίες δεκαετίες νεοαστούς και τους ντόπιους γηγενείς ιστορικούς κατοίκους, Αρβανίτες, Σαρακατσάνους και Βλάχους κτηνοτρόφους και αγρότες.

Ο κ Κ. Μουζάκης (Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ») μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες το όραμα για μια «Νέα Ελλάδα». Μια «Νέα Ελλάδα», η οποία ταυτίζεται με μια παραγωγική, εργατική, εξωστρεφή οικονομία που δεν θα στηρίζεται σε δανεικά, αλλά στην προσπάθεια, στις ικανότητες και τη δημιουργικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, και ιδιαίτερα στα ΠΟΠ- ΠΓΕ αγροτικά προϊόντα, στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας και ακόμη στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της Ελλάδας μας με πάντρεμα με τον Τριτογενή τομέα.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός κ Βασίλης Κόκκαλης, επεσήμανε πως ο σημαντικός ρόλος των αγροτισσών στην κοινωνία της υπαίθρου πρέπει να αναγνωριστεί με στήριξη των επιχειρήσεών τους και των «γυναικείων» συνεταιρισμών, την προώθηση ειδικών προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης, ενισχύοντας την δημιουργικότητα, το καινοτομικό πνεύμα και την επιχειρηματικότητά τους. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναγνωρισθεί το επάγγελμα του αγρότη και να υπάρχουν απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, πιστοποιημένες από ένα σύστημα αναγνώρισης … αγροτών.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, έκανε μια γενικότερη τοποθέτηση για να είναι ευτυχέστερες και περήφανες οι αγρότισσες. Παρουσία της συνταξιούχου κτηνοτρόφου κας Κατερίνας Κοντογιάννη (γένος Γαζωράκη), με 42 συνεχή χρόνια στην κτηνοτροφία, που μόλις και είχε ολοκληρώσει το Δημοτικό σχολείο και της κας Δήμητρας Καραβάνα, σημερινής αμπελουργού-οινοποιού, Τεχνολόγου Τροφίμων, οι ελληνίδες αγρότισσες θέλουν να δημιουργηθούν «Σπίτια του Αγρότη» σε κάθε Δήμο που έχει αγροτική παραγωγή. Ένα «Σπίτι του Αγρότη», θα μπορούσε να λειτουργεί όχι σαν υπηρεσία του Δήμου, αλλά σαν μια ΚοινΣΕπ με προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο. Στο «Σπίτι του Αγρότη» η κα Μάγδα Κοντογιάννη, συγκεντρώνοντας την εμπειρία της και τις συζητήσεις με ανθρώπους που ασχολούνται με την ανάπτυξη του αγροτικού κόσμου κατέληξε στα παρακάτω. Θα θέλαμε να συνυπάρχουν και να συλλειτουργούν, είπε: Γραφείο One stop shop, Γεωργικές Εφαρμογές. Επισκέψεις Μελέτης. Δημιουργία Δικτύου Επισκέψιμων αγροκτημάτων. Θεματικά Πάρκα. Κτηνοτροφικά Πάρκα. Γιορτές Τοπικών Προϊόντων. Γραφείο Προσέλκυσης …. Αγροτών. Υποστήριξη συλλογικοτήτων υπαίθρου. Ανάπτυξη Κοινωνικής Οικονομίας, Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα (Τοπικές στεγασμένες Αγορές Παραγωγών. Τοπικά Σύμφωνα, Σημεία Συγκέντρωσης).

Η εξαιρετική φιλοξενία στο ICOMOS (Πειραιώς 73, Αθήνα) από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» ολοκληρώθηκε από κεράσματα που έκαναν και έφεραν αγρότες της υπαίθρου της Αττικής και φίλοι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, και μεταξύ τους η κα Εύα Βρυώνη, η κα Κατερίνα Κοντογιάννη, η κα Μάγδα Κοντογιάννη, η κα Δέσποινα Γαζωράκη, η κα Έλμα Νάνου, η κα Λίτσα Μωραΐτη, η κα Γιάννα Μίχου, η κα Λέτα Δαρσακλή, ο κ Κώστας Ρούσσης, ο κ Δημήτρης Σφέτσας, ο κ Γιάννης Κοντογιάννης και ο κ Δημήτρης Φυντάνης.

Στην εκδήλωση μοιράστηκαν τεύχη της εφημερίδας ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ του Σαββάτου 6-10-2018, όπου υπήρχαν άρθρα για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν μπορείς να ερμηνεύσεις τον αγροτικό κόσμο με εργαλεία των αστών.
Στον αγροτικό κόσμο η μονάδα εργασίας είναι η οικογένεια, στους αστούς είναι το άτομο (άλλο εισόδημα ο άνδρας, άλλο η γυναίκα, άλλο τα παιδιά κλπ).
Στον αγροτικό κόσμο η εργασία (ή ίσως καλύτερα η συνεχής διαθεσιμότητα) είναι 24 ώρες την ημέρα για 7 ημέρες την εβδομάδα, για 365 μέρες τον χρόνο (ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους). Στους αστούς μιλάμε για 8ωρο (και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι 7ωρο ή και πολύ λιγότερο …) ημερησίως για 5 ημέρες την εβδομάδα, με weekend και καλοκαιρινές διακοπές …
Οι συνθήκες εργασίας στους αγρότες (και αγρότισσες) είναι πολύ δύσκολες και βαρειές και … μοναχικές (οι περισσότερες).
Στους αγρότες ο χώρος εργασίας, συμπίπτει με τον χώρο της ζωής τους και μάλιστα με τον χώρο που αναπτύσσεται η οικογένειά τους. Στους αστούς συνήθως είναι διαφορετικοί αυτοί οι χώροι.
Τυχόν προσπάθεια να ερμηνεύσεις τον αγροτικό κόσμο και την αγρότισσα με όρους αστικούς και φεμινιστικούς, μοιάζει να προσεγγίζει πολλά χαρακτηριστικά της ανοησίας. Ίσως μόνο για ερευνητικούς λόγους να μπορούσε να δοθεί κάποια δικαιολογία, αλλά και πάλι είναι οριακή και σίγουρα μη χρήσιμη (άχρηστη?…).
Αγρότης δεν είναι ένα ακόμα αστικό επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής. Ο αγρότης είναι ο φροντιστής του περιβάλλοντος (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, πολιτικό, οικονομικό κλπ) μέσα στο οποίο ζει. Και ίσως ως φροντιστής (καλός ή κακός …) να είναι και ο θεματοφύλακάς του …. ….