Acropolis – Chefs Club of Attica

GR | ENG

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου

Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προσκαλεί τους πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά να βιώσουν, αλλά και να γνωρίσουν σε βάθος, το συναρπαστικό, μακραίωνο και διαρκές πέρασμα ανθρώπων, ιδεών, αγαθών, πολιτισμού και ζωής που συντελείται στο λιμάνι του Πειραιά. Ακριβώς όπως ανοίγεται η προοπτική της εισόδου από την ανοιχτή θάλασσα προς τον Παρθενώνα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κοιτάμε το λιμάνι και την Αθήνα. Με αυτή την πρωτοβουλία, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επανασυνδέει, χρόνο και τόπο, δημιουργεί γέφυρες ώστε να διέλθει το νέο: ιδέες, άνθρωποι, συνήθειες, ήθος και πολιτισμός.
Νίκος Διαμαντής
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
H Λέσχη Αρχιμαγείρων ,Αττικής ΑCROPOLIS
στα πλαίσια του εορτασμού της λήξης του προγράμματος θα παρευρεθεί παρουσιάζοντας γαστριμαργικές δημιουργίες με ψάρια και θαλασσινά που θα απογειώσει τους ουρανίσκους!
Κυριακή / 21.4.2019
12:00 / Λήξη του προγράμματος / Open House στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά.
Λιμένας Κερατσινίου, Τηλ: 210 4007827, 210 4325838.
Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310.
Η Ιχθυόσκαλα ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες, ο δ/ντης Βασίλης Κατσιώτης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κλάδης παρουσιάζουν τη δραστηριότητα και την ιστορία της ιχθυόσκαλας, τον ρόλο της ως τροφοδότη του λεκανοπεδίου, την ιστορία της αλίευσης.
Ομιλητές: Βασίλης Κατσιώτης (Διευθυντής Ιχθυόσκαλας Πειραιά) και Γιάννης Κλάδης (Δημοσιογράφος).
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τα λιμάνια του κόσμου αποτελούν φορείς εξελίξεων που αλλάζουν ρηξικέλευθα το πρόσωπο της ανθρωπότητας. Το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη» θα αναδείξει την ιστορική, αλλά και την τρέχουσα, συνάφεια του λιμανιού του Πειραιά με ζητήματα που αφορούν με άμεσο και επείγοντα τρόπο τον σημερινό κόσμο και την πόλη. Το πρόγραμμα θα εξελιχτεί ενεργοποιώντας φορείς και χώρους ώστε μέσα από πρωτότυπες δράσεις, να διατυπωθεί μια πολύτροπη αφήγηση για τη διαχρονία, την πολυσημία και την εξελισσόμενη ταυτότητα του λιμανιού ως «θέατρο» στη σκηνή του οποίου τεκταίνονται διαρκείς αλλαγές.
Το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη» αποτελεί συνδιοργάνωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, και πραγματοποιείται με συνεργάτες τους: Μουσείο Ακρόπολης, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Αντιδημαρχία δήμου Αθηναίων Μεταναστών και Προσφύγων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, ΣΤΑΣΥ, Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.
Το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη» είναι μία πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Δράσεις
Επιτόπιες ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι του Πειραιά από ομιλητές κύρους που γνωρίζουν τον ιστορικό, επιστημονικό αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο καθενός επιλεγμένου σημείου.
Ανοιχτές ημέρες / Open House σε τοπόσημα και φορείς της πόλης του Πειραιά.
Ομιλίες: Δημήτρης Παντερμαλής, Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου, Βάσιας Τσοκόπουλος, Στέλλα Χρυσουλάκη, Ανδρομάχη Καπετανοπούλου, Σταματίνα Μαλικούτη, Στέλιος Μπρατσόλης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Ελένη Κυραμαργιού, Νότης Ανανιάδης, Νίκος Μπέλαβίλας, Πέτρος Μάρκαρης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Πέτρος Κόκκαλης, Ναντίνα Χριστοπούλου, Κωνσταντίνος Χλωμούδης, Βασίλης Κατσιώτης, Γιάννης Κλάδης.
Μουσικό πρόγραμμα.
Προγραμματισμός δράσεων
Πέμπτη 14.3.2019
13:00 / Συνέντευξη Τύπου
Παρουσία όλων των συνεργατών στο Δημαρχείο Αθηνών
Τρίτη 19/3/2019
Εκθεσιακή διαδρομή στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.
Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς 185 37, Τηλέφωνο: 21 0451 6264
Ωράριο: Κάθε Τρίτη και Σάββατο, 9:00-14:00 έως και Σάββατο 20/4/2019.
Ελεύθερη Είσοδος.
Εκθεσιακή διαδρομή σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων συλλογών του που θα επισημαίνονται από ειδικές πινακίδες και επεξηγηματικά κείμενα με θέμα: «Πειραιάς: Το διαχρονικό ναυτιλιακό κέντρο του ελληνισμού.»
Τετάρτη 27.3.2019
19:00 / Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης.
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα 117 42, Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103722010
Διάλεξη με τίτλο: «Οι Αθηναίοι και το λιμάνι τους».
Θα παρουσιαστεί η πολιτική σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και το λιμάνι της, ο στενός δεσμός των δύο πόλεων και η κοινή πορεία τους για πολλούς αιώνες.
Ομιλητής: Δημήτρης Παντερμαλής (Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης).
Διάρκεια 30 λεπτά.
Σάββατο 30.3.2019
12:00-15:00 / διπλή ξενάγηση εν πλω
Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.
Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310
α) Το αρχαίο λιμάνι
Η διαχρονία του λιμανιού από τις πρώτες νεολιθικές κατοικήσεις ως την ακμή του κλασσικού λιμένα.
Ομιλήτρια: Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου (Αρχαιολόγος).
β) Το λιμάνι των πρώτων νεώτερων χρόνων
Η ξενάγηση θα περιέλθει τα σημεία όπου εκδηλώθηκε η δραστηριότητα των πρώτων οικιστών της πόλης.
Ομιλητής: Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός).
Κυριακή 31.3.2019
12:00 – 14:00 / Open House στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.
Χαρ. Τρικούπη 31, Πειραιάς 185 36, Τηλέφωνο: 21 0452 1598
Τίτλος: «Ιστορίες του αρχαίου λιμανιού».
Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία προτεραιότητας τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα ταμεία του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά.
Τα ιδιαίτερης ιστορικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής αξίας εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά θα μας δώσουν την αφορμή για να αφηγηθούμε ιστορίες από την καθημερινή ζωή στο πολύβουο λιμάνι.
Ομιλήτριες: Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη (Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων) και Ανδρομάχη Καπετανοπούλου (Υπεύθυνη αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά).
Σάββατο / 6. 4. 2019
12:00-15:00 / διπλή ξενάγηση εν πλω
Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.
Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310
α) Tο αστικό λιμάνι
Οι μεταβολές του λιμενικού μετώπου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, διαμέσου της συγκριτικής παρουσίασης στοιχείων για την οργάνωση του αστικού χώρου και τη μορφή του κτισμένου περιβάλλοντος.
Ομιλήτρια: Σταματίνα Μαλικούτη (Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Σχολή Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).
β) Το βιομηχανικό λιμάνι
Το λιμάνι του Πειραιά του χρόνους της βιομηχανικής ανάπτυξης με αναφορά σε τοπόσημα όπως: Άγιος Διονύσης, Σιλό, Δεξαμενές, Κράκαρης, Λιπάσματα, Τσιμεντάδικο, Αλευρόμυλοι και ΑΗΣ, Άγιος Γεώργιος Κερατσινίου, ΝΕΖ και Πετρελαιοειδή Περάματος.
Ομιλητές: Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός) και Στέλιος Μπρατσόλης (Αντιπρόεδρος Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά).
Κυριακή 7.4.2019
12:00 / Open House / Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.
Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς 185 37, Τηλέφωνο: 21 0451 6264
Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα είναι επισκέψιμο τις ώρες 10:30 – 15:00 με δωρεάν είσοδο.
Ελεύθερη Είσοδος
Ομιλία του Αρχαιολόγου και Υποδιευθυντή της ερευνητικής ομάδας Zea Harbour Project Παναγιώτη Αθανασόπουλου με θέμα: «Οι αρχαίοι πολεμικοί λιμένες της Ζέας και Μουνιχίας» & προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Τα ξύλινα τείχη», σκηνοθεσίας & σεναρίου Δρ Αρχαιολογίας Bjørn Lovén, Διευθυντή της ερευνητικής ομάδας Zea Harbour Project.
Σάββατο / 13. 4. 2019
12:00-15:00 / Ξενάγηση εν πλω
Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.
Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310
Μεγάλη ξενάγηση για τη συνολική ιστορία του λιμανιού (όλες οι θεματικές ενότητες) με ειδικά ναυλωμένο πλοίο διαπλέοντας το λιμάνι του Πειραιά. Καθένας ομιλητής παίρνει τον λόγο, ενώ το πλοίο σταθμεύει εγγύς στο εκάστοτε επιλεγμένο σημείο.
Διάρκεια ξενάγησης: τρεις ώρες.
Ομιλητές: Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου (Αρχαιολόγος), Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός), Σταματίνα Μαλικούτη (Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Σχολή Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός), Κωνσταντίνος Χλωμούδης, (Κοσμήτορας, Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Πέτρος Κόκκαλης (Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά), Νίκος Μπέλαβίλας (Αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π.).
Μουσική επιμέλεια της ξενάγησης: Αλεξάνδρα Μούργου.
Κυριακή 14.4.2019
11:00 / Επίσκεψη – ξενάγηση στο Καρνάγιο του Ψαρρού.
Λεωφ. Δημοκρατίας 90, Πέραμα 188 63, Τηλέφωνο: 21 0441 2085
Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310
Επίσκεψη στο ιστορικό ναυπηγείο του Εμμανουήλ Ψαρρού που αποτελεί ζωντανό ιστορικό τεκμήριο ναυπηγικής τέχνης αλλά και την πολιτιστικής ιστορίας του Πειραιά.
Ομιλητές: Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός) και Νότης Ανανιάδης (Δημοσιογράφος).
11:00 / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»
Πληροφορίες/κρατήσεις: 2103722010
Μια περιήγηση με τον ΗΣΑΠ στη διαδρομή Πειραιάς – Κηφισιά, με ξεναγό τον Πέτρο Μάρκαρη, και βασισμένη στο βιβλίο του «Η Αθήνα της μιας διαδρομής». Θα παρουσιαστεί η κοινωνική διαστρωμάτωση των περιοχών που διασχίζει ο ηλεκτρικός, από το λιμάνι του Πειραιά έως τις μεγαλοαστικές συνοικίες του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς. Στο πλαίσιο της ενότητας “Αθηναϊκές Διαδρομές” της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.
Ομιλητής: Πέτρος Μάρκαρης (Συγγραφέας).
Δευτέρα 15.4.2019
Μουσικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς 185 35.
19:00 / Σχολικά μουσικά συγκροτήματα του Πειραιά.
20:00 / «Ο ήχος του Πειραιά» – Παντελής Κυραμαργιός και Θοδωρής Κοτονιάς
21:00 / Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου.
«Ο σταυρός του Νότου – Γραμμές των οριζόντων» σε ποίηση Νίκου Καββαδία.
Μια μουσική παράσταση για 3 φωνές, 3 πιάνα και πνευστά.
Τραγουδούν: Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου.
Παίζουν: Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά).
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310
Παρουσία κινητής βιβλιοθήκης της ΑΠΠΒ στον χώρο του ΔΘΠ
Πέμπτη / 18.4.2019
20:00 / Polis ArtCafe / “Η διαδρομή ενός πρόσφυγα. Και μετά τη θάλασσα τι;”
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, «Στοά του βιβλίου», Αθήνα 105 64, Τηλέφωνο: 2103722010
H διαδρομή ενός πρόσφυγα μέσω του Πειραιά και προορισμό την Αθήνα. Από το λιμάνι στην πόλη. Πώς η διαδρομή καθορίζει το μέλλον; Τι υπάρχει μετά την θάλασσα; Πώς υπάρχει κάποιος μετά την θάλασσα;
Ομιλητές: Λευτέρης Παπαγιαννάκης (Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων δήμου Αθηναίων), Πέτρος Κόκκαλης (Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά), Ναντίνα Χριστοπούλου (Ανθρωπολόγος, οργάνωση «Μέλισσα»). Με τη συμμετοχή μιας ωφελούμενης της οργάνωσης «Μέλισσα» με μία προσωπική ιστορία.
Σάββατο / 20.4.2019
12:00-15:00 / διπλή ξενάγηση εν πλω
Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.
Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310
α) Το λιμάνι στο γύρισμα του 20ου αιώνα
Το silo του Πειραιά. Το liberty. H ελληνική ναυτιλία και η μετάβαση από το Ιστίο στον Ατμό. Οι παράγοντες που οδήγησαν στην ανάδειξη του λιμένος Πειραιά στο προηγούμενο αιώνα ως κέντρο μετά τη Σύρο.
Ομιλητής: Κωνσταντίνος Χλωμούδης, (Κοσμήτορας, Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).
β) Το λιμάνι των προσφύγων
Ξενάγηση στα σημεία εκείνα όπου τον Μάρτιο του 2015 επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ενώ η κοινωνία του Πειραιά ανέλαβε σύσσωμη τη φροντίδα και τη σίτισή τους για πέντε μήνες.
Ομιλητής: Πέτρος Κόκκαλης (Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά).
Κυριακή / 21.4.2019
12:00 / Λήξη του προγράμματος / Open House στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά.
Λιμένας Κερατσινίου, Τηλ: 210 4007827, 210 4325838.
Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310.
Η Ιχθυόσκαλα ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες, ο δ/ντης Βασίλης Κατσιώτης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κλάδης παρουσιάζουν τη δραστηριότητα και την ιστορία της ιχθυόσκαλας, τον ρόλο της ως τροφοδότη του λεκανοπεδίου, την ιστορία της αλίευσης.
Ομιλητές: Βασίλης Κατσιώτης (Διευθυντής Ιχθυόσκαλας Πειραιά) και Γιάννης Κλάδης (Δημοσιογράφος).
H Λέσχη Αρχιμαγείρων ,Αττικής ΑCROPOLIS
στα πλαίσια του εορτασμού της λήξης του προγράμματος θα παρευρεθεί παρουσιάζοντας γαστριμαργικές δημιουργίες με ψάρια και θαλασσινά που θα απογειώσει τους ουρανίσκους!