Acropolis – Chefs Club of Attica

GR | ENG

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

H Γαστρονομία της Σαλαμίνας μέσα από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (VIENTO) της Σαλαμίνας το διήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου Σαλαμίνας, οι προσδοκίες του οποίου για το μέλλον με τη στήριξη της νέας Δημοτικής Αρχής, προοιωνίζονται έναν ιδιαίτερης σημασίας θεσμό. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Τουρισμού κ.Χάρης Θεοχάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής κα. Βασιλική Θεοδωροπούλου – Μπόγρη, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιώργος Παναγόπουλος και ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στις αξιόλογες προσπάθειες του δημάρχου του νησιού Γιώργου Παναγόπουλου για την ανάπτυξη και πρόοδο του νησιού, καθώς και στη συμπαράσταση από πλευρά της κυβέρνησης για την περαίωση των στόχων του, ενώ τιμήθηκε με ειδική πλακέτα από τη Δημοτική Αρχή της πόλης.

 

 

Η Αντιπεριφερειάρχης κ.Βασιλική Θεοδωροπούλου -Μπόγρη, επεσήμανε τις προσπάθειες που συνεχώς γίνονται για την ανάπτυξη του νησιού, οι οποίες και διαπιστώνει ότι σύντομα θα βρουν την επιτυχία τους, καθώς ο Δήμος συμπορεύεται με τους κατοίκους σε μια συνεχόμενη ενεργή δράση σε πολλούς τομείς. Στην ομιλία του, ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Παναγόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι προσπάθειες και οι δραστηριότητες του Δήμου συνεχώς θα εντείνονται, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του νησιού σε όλα τα επίπεδα. Η συμμετοχή των πολιτών στο Φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή, δίνοντας το στίγμα όχι μόνο του ενδιαφέροντος αλλά και την επιβεβαίωση για το καλύτερο έναντι των στόχων του Δήμου.

 

Το άνοιγμα του Φεστιβάλ έγινε από τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις κ. Κωνσταντίνος Μουζάκη εκ τον οποίο ανέφερε ότι σημαντικό είναι η σωστή προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας αλλά ιδιαίτερα της τοπικής κουζίνας όπως της Σαλαμίνας. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη για την στήριξή του στο Φεστιβάλ όπως τον Δήμαρχο, την Αντιπεριφερειάρχη αλλά όσους έδωσαν παρόν με ιδιαίτερη σήμανση όσους βοήθησαν το Φεστιβάλ.

Στη συνέχεια, ο κύριος ομιλητής Γιώργος Μαυροφρύδης Αρχαιολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Οικογεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή στην παράδοση της νομαδικής αλλά και της στατικής μελισσοκομίας του νησιού, όπως αυτή πορεύτηκε.

Το Φεστιβάλ αυτό ήταν υπό της Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ, ενώ σημαντική ήταν η συνεργασία του Δήμου Σαλαμίνας με τη δυναμική παρουσία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις και την ιδιαίτερη στήριξη της CEUCO. (Ευρωπαικού συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας).

Το διήμερο αυτό πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί των ΔΙΕΚ με θέμα την θάλασσα. Υπήρχε Διαγωνισμός παραδοσιακής σπιτικής κουζίνας της Σαλαμίνας, και με τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις παρουσίασαν διάφορες γαστριμαργικές παραλλαγές, όπως η chef Ευανθία Βοναζούντα παρουσίασε σε Live show cooking συνταγές με κύριο συστατικό το χταπόδι. Παράλληλα παρασκεύασαν χειροποίητους λουκουμάδες με τοπικό μέλι όπου στη συνέχεια προσφέρθηκε σαν κέρασμα στο κοινό και το πρόγραμμα έκλεισε από χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα. Την δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση πιάτων από επαγγελματίες της Σαλαμίνας με θέμα τη θάλασσα. Ακολούθησε διαγωνισμός παραδοσιακής κουλούρας του γαμπρού της Σαλαμίνας & στην συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση Κουλουριώτικης τηγανίτας από τον σύλλογο Σαλαμινιών Καλλιτεχνείες. Ακολούθησε Live show cooking με θέμα τη σαρδέλα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γέφυρα Ζωής Α.μ.έ.Α. και όπως τα παιδιά του συλλόγου γονέων Α.με.Α Σαλαμίνας εφτιαξαν παραδοσιακή γκουκουλούαρι.

Ακολούθησε απονομή βραβείο και αναμνηστικών

Χρυσό μετάλλιο στα θαλασσινά κατέκτησε το ΔΙΕΚ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, όπως

Χρυσό μετάλλιο στο ψάρι κατέκτησε το ΔΙΕΚ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Βραβεία απονεμήθηκε στον Υπουργό Τουρισμού κ.Χάρη Θεοχάρη, στην Αντιπεριφερειάρχη του νησιού κ.Βασιλική ΘεοδωροπούλουΜπόγρη καθώς και στον Δήμαρχο Σαλαμίνας κ. Γίωργο Παναγόπουλο εκτός από την βράβευση με ιδιαίτερη χαρά ο Πρόεδρος της λέσχης Ακρόπολις Αττικής κι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Γαστρονομίας και οινολογίας κ. Μουζάκη Κωνσταντίνος κάλως όρισε στη Λέσχη ως Επίτιμα μέλη της.