Acropolis – Chefs Club of Attica

GR | ENG

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Εβδομάδα Φιλοξενίας και Εκδηλώσεων στα Μέλη της CEUCO ανά την Ελλάδα από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις

Στα πλαίσια του 16ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO, πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα Φιλοξενίας και Εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ώστε οι σύνεδροι από το εξωτερικό να γνωρίσουν όλες της πτυχές του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής γαστρονομίας, στην οποία την συνόδευσε ο πρόεδρος των junior μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Δευτέρα 15/10 με την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν λεπτομερώς με αποτέλεσμα τον απόλυτο εντυπωσιασμό τους, αφού όπως περιέγραψαν οι ίδιοι ένοιωσαν ιδιαίτερη χαρά και τιμή ευρισκόμενοι στον χώρο της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που μόνο τηλεοπτικά είχαν δει.

Στην  συνέχεια είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του οι Οινοποιείου «ΜΠΡΙΝΤΖΙΚΗ» και της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ», όπου οι Ιδιοκτήτες, το επιστημονικό προσωπικό και οι άριστα καταρτισμένοι Οινολόγοι του, προσέφεραν μία πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων στο πανέμορφο κελάρι τους. Δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες να γευθούν το μοναδικό και παλαιότερο κρασί του κόσμου, αφού για πρώτη φορά περιγράφεται από τον ίδιο τον Όμηρο, ποικιλίας «ΤΙΝΑΚΤΟΡΟΓΟΣ», με την εμπορική ονομασία «PHAPSODY», μιας και αναφέρεται στις ραψωδίες του Όμηρου.

 

Ακολούθως οι Σύνεδροι απόλαυσαν το Ελληνικό τους γεύμα στο εστιατόριο «ΒΑΚΧΟΣ», στην Αρχαία Πίσα, όπου το προσωπικό και ο Ιδιοκτήτης τους έδωσαν μια πλήρη γεύση την Ελληνικής Γαστρονομίας, μέσω των υπέροχων εδεσμάτων που με επιμέλεια είχαν προετοιμάσει γι’ αυτούς, όπως επίσης και μία πρώτη και ισχυρή εικόνα της Ελληνικής φιλοξενίας.
Την Τρίτη 16/10 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Μονές των Μετεώρων. Στην «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ – ΡΟΥΣΑΝΟΥ», τους υποδέχθηκε Αδελφή της Ιεράς Μονής η οποία αφού εκκένωσε το Καθολικό της Μονής, με την απαράμιλλη πραότητα που διακρίνει την Μοναστική Αδελφότητα, περιέγραψε το ιστορικό της συγκεκριμένης Μονής όπως και γενικότερα των Μονών των Μετεώρων. Οι επισκέπτες για μία ακόμη φορά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν χώρο που μόνο τηλεοπτικά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, μιας και η συγκεκριμένη Μονή είναι ο χώρος που διαδραματίζονται πολλές σκηνές από το γνωστό έργο του πράκτορα 007.

Το Παραδοσιακό Εστιατόριο της Οικογενείας «Γκέρτσου» στην πόλη της Καλαμπάκας, όπου εργάζονται αρμονικά οι τρείς εν ζωή γενιές μαγείρων, προσέφερε γεύμα Ελληνικής Παραδοσιακής Γαστρονομίας, όπου οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν την κουζίνα όπου χτυπά η καρδιά του Εστιατορίου και να δημιουργήσουν σε συνεργασία με την ιδιοκτήτρια το πιάτο της επιλογής τους, επιλέγοντας γεύσεις ανάμεσα από 20 διαφορετικές παρασκευές.

Το Οινοποιείο «ΤΣΙΛΙΛΗ», με παρόντες τους ιδίους τους δημιουργούς και ιδιοκτήτες του άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί και να ξεναγήσει, σ’ όλους τους χώρους του, του επισκέπτες μας, καταλήγοντας στο υπέροχο κελάρι τους. Εκεί, με συνοδεία εκλεκτών εδεσμάτων μπόρεσαν να έχουν μία υπέροχη εμπειρία οινογνωσίας από τις μοναδικές και πολυβραβευμένες ποικιλίες κρασιών της οικογένειας «ΤΣΙΛΙΛΗ», όπως επίσης και του πολυβραβευμένου ομώνυμου Τσίπουρου τους.
Την εκδρομή αυτή συνόδευσε και συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία της ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Κος Μπουτίνας Ιωάννης.
Την Τετάρτη 17/10 οι σύνεδροι επισκέφτηκαν το Μουσείο της Θήβας.
Η πρωτοβουλία για την επίσκεψη αυτή ανήκει στην γ.γ. του Υπουργείου Τουρισμού Κα Ευριδίκη Κουρνέτα.

Στο νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας μας υποδέχθηκε η Αρχειοφύλακας του Μουσείου Κα Κατσιμίχα Αγγελική, στης οποίας το πρόσωπο οφείλουμε να σταθούμε ιδιαιτέρως, αφού μας επέτρεψε την είσοδο ατελώς και κατόπιν δική μας παρακλήσεως μα ξενάγησε λεπτομερώς σε όλα τα εκθέματα του Μουσείου, απαντώντας πάντα χαμογελαστή και ευχάριστη σε όλες τις ερωτήσεις των επισκεπτών. Κατά το πέρας της ξεναγήσεως η Κα Κατσιμίχα Αγγελική, με δική της πρωτοβουλίας δώρισε σε άπαντες τους επισκέπτες το Αγγλόφωνο βιβλίο του Μουσείου, κάτι για το οποίο την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.
Κατά την έξοδο μας περίμεναν δυο υπάλληλοι από το γραφείο τύπου του Δήμου Θήβας όπως η κυρία Ευγενία Βενιζέλου και μας καλοδέχτηκαν.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, με ξεναγό αυτή την φορά τον Πρόεδρο της  CEUCO Κο Carlos Martin Cosme, Ελληνολάτρη και Αρχαιολάτρη με σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, ο οποίος έχει ιδιαιτέρες γνώσεις και αγάπη για τον συγκεκριμένο Αρχαιολογικό χώρο, όπως επίσης και για τον χώρο και την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών που επισκεφθήκαμε στην συνέχεια.
Επόμενη στάση του ταξιδιού μας ήταν το Κάστρο της Λαμίας, με υποδοχή και ξενάγηση της Διευθύντριας του Κάστρου.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Λαού στην Λαμία, όπου με την συμετοχή και την συνδρομή τοπικών συγκροτημάτων, την φιλαρμονική του Δήμου και την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., οι τοπικές αρχές διοργάνωσαν τοπικό παραδοσιακό γλέντι, συνοδευόμενο από τοπικές Ελληνικές και παραδοσιακές γαστρονομικές εκπλήξεις.
Ευχαριστούμε για την υποδοχή και την φιλοξενία το Επιμελητήριο Φθιώτιδας. όπως ο Δήμαρχος Λαμίας κ. Νίκος Σταυρογιάννης , ο Αντιπεριφεριάρχης Ε. Καραίσκος  και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυρίτσης
Την Πέμπτη 18/10 πραγματοποιήθηκε κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό με την επίσκεψη στα νησιά : Ύδρα, Πόρο, Αίγινα.

Στον Πόρο η υποδοχή έγινε από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βουτσινάς, από τον Υπεύθυνο Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Κου Δημητρίου Συξέρη, όπως επίσης και του Β’ Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Κου Ιωάννη Μουρτζούκου, υπήρξε κάτι περισσότερο απ’ το αναμενόμενο.

 

Οι σύνεδροι οδηγήθηκαν στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Πόρου, όπου ο Κος Δημήτριος Συξέρης τους υποδέχθηκε επισήμως καλωσορίζοντας τους στο πρόσωπο του Πρόεδρου της  CEUCO Κου Carlos Martin Cosme.
Παρατέθηκε γεύμα στον χώρο του πνευματικού κέντρου από μία πανδαισία τοπικών προϊόντων και γευσιγνωσία τοπικών οίνων τεσσάρων ποικιλιών.
Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους συνέδρους να επισκεφθούν τον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου «ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ», όπου είχαν τον χρόνο να θαυμάσουν την εξαιρετική Λαογραφική του Συλλογή. Η Πρόεδρος μας φίλεψε κατά την έξοδο μας τοπικά γλυκά του κουταλιού.
Κατά την περιήγηση των συνέδρων στο φιλόξενο νησί του Πόρου ο Κος Συξέρης μας ξενάγησε στο ζαχαροπλαστείο «ΓΛΥΚΙΣΜΑ», όπου είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τον μοναδικό μπακλαβά αμυγδάλου, που οι ιδιοκτήτες του παρασκευάζουν με ιδιαίτερη φροντίδα.

 

Στην Αίγινα, επόμενο σταθμό της κρουαζιέρας, στήθηκε στην προβλήτα του νησιού μπουφές με ποικιλία Ελληνικών τοπικών εδεσμάτων, με βάση του φημισμένο κελυφωτό φιστίκι Αιγίνης, μεταξύ των οποίων και μουσταλευριά, η οποία ενθουσίασε τους συνέδρους μας.

 

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την άφιξη μας για δείπνο στο εστιατόριο το «Πυροφάνι του Πειραιά», το  οποίο περιελάμβανε το μοναδικό Ελληνικό Ούζο συνοδευόμενο από 30 Ελληνικούς μεζέδες, υπό τους ήχους και τα χρώματα λαογραφικού συγκροτήματος και πλήθους βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.

Με εκτίμηση 
Η Οργανωτική Επιτροπή του 16ου Ευρωπαικού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οίνου της CEUCO. 
Υπο την Αιγίδα 

Ministry of Tourism

Ministry of Rural Development and Food

Ministry of Foreign Affairs

Ministry of Culture and Sports  

Region of Attica

Municipality of Athens

Greek National Tourism Organization

Central Union of Municipalities of Greece (KEDE)

Union of Hellenic Chambers of Commerce

Greek Tourism Confederation (SETE)

Association of Greek Regions

Hellenic Chamber of Hotels

Confederation of Tourist Enterprises of Greece (SETKE)

Athens – Attica & Argosaronic Hotel Association

FedHATTA Federation of Hellenic Associations of Tourist & Travel Agencies

Federation of Hellenic Food Industries

Municipality of Piraeus

Panhellenic Federation of Restaurant Enterprises (POESE)

Central Cooperative Union of Wine Products (KEOSOE)

The Greek Wine Federation

Association of Small Wines of Greece (SMOE)

Athens Chamber of Commerce and Industry

Wine Producers Association of the Vineyard of Attica (ENOAA)

Group of Chambers of Commerce for the Development of Greek Islands (EOAEN)