Acropolis – Chefs Club of Attica

GR | ENG

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

16ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας της CEUCO

Η Ελλάδα έγινε το κέντρο γαστρονομίας και οίνου της Ευρώπης αφού διεξήχθη το 16ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας με τεράστια επιτυχία , καθώς η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής ‘’Ακρόπολις’’ υστέρα από συντονισμένες προσπάθειες εξασφάλισε και έφερε το συνέδριο αυτό στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στις 19-20-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο. Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν δεκάδες Ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνώντας τους 400 σύνεδρους.

Στο 3 ήμερο αυτό γεγονός, παραβρέθηκαν οι εξής ο Γενικός Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νικόλαος Αντώνογλου και τον Προέδρο Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Καριμαλης Χαράλαμπος.

Τον αγιασμό τέλεσε εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον Β’ ο Αρχιερατικός Επίτροπος Της Β ‘Αρχιεπισκοπής Περιφέρειας Θησείου -Άνω Πετραλώνων – Κουκακίου Και Εφημέριος Του Ι .Παρεκκλησίου Αγίας Σόφιας Μεροπείου Ιδρύματος Π. Γεώργιος Καπέλλας.

Στη τελετή των Εγκαινίων παραβρέθηκαν, η Πρέσβης Της Χιλής κα. Pia Busta ,η Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, η Ιδρύτρια της Travel Media Applications κα. Βίκυ Καρατζαβελου,

Το Συνέδριο «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος – Γαστρονομία» φιλοξένησε εκτός από τις Συνεδριακές εκδηλώσεις και μία μεγάλη έκθεση για την διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση, ενώ αναδείχθηκαν οι Περιφέρειες ,οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι Ιδιώτες και οι Πρεσβείες προβάλλοντας την ιστορία ,τον πολιτισμό ,τον τουρισμού και την γαστρονομία κάθε περιοχής .
Σημαντική ήταν η συμβολή με τους Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νικόλαος Κογιουμτσής ,ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητήριο Βοιωτίας κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους , ο Βουλευτής Κυκλάδων Σύριζα κ. Νικόλαος Συρμαλενιος , ο Δήμαρχος Θήβας κ. Σπύρος Νικολάου , ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής ,και πολλοί Πρόεδροι Επιμελητηρίων καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση μας CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας – Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques) το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, στο οποίο παραβρέθηκαν 400 σύνεδροι από 7 χώρες του εξωτερικού όπως Ισπανία , Γαλλία , Πορτογαλία , Βέλγιο , Μακάο , Ιταλία , Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά άνοιξε το ετήσιο συνέδριο του 16ου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας της CEUCO και στην ομιλία της αναφέρθηκε στο έργο του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για την περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα και προώθηση στο εξωτερικό της γαστρονομίας, του οινικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και της αγροδιατροφής.

Επισήμανε ότι στηρίζει κάθε πρωτοβουλία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που προβάλλει τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, και εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν με επίκεντρο τις αυθεντικές εμπειρίες διακοπών που απολαμβάνουν οι επισκέπτες σε κάθε προορισμό.

Εξήρε το θεσμό του CEUCO και τόνισε τη σημασία να υπάρχει στενή συνεργασία, ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας και κοινές προσπάθειες στην ανάδειξη και προώθηση του γαστρονομικού πλούτου της Ευρώπης, που αποτελεί όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, γέφυρα που ενώνει τους λαούς και δημιουργεί αναπτυξιακά οφέλη για τις οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα η Υπουργός κα Κουντουρά συνεχάρη τον κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», για την εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου του CEUCO και όλοι την Οργανωτική επιτροπή για τη συμβολή τους στην εξασφάλιση της διοργάνωσης του 16ου συνεδρίου στην Ελλάδα, και τόνισε τη σπουδαιότητα η Ελλάδα να έχει ισχυρή παρουσία εκπροσώπηση σε τέτοιους θεσμούς.

Με την παρουσία τους τίμησαν το συνέδριο οι : η Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών κα Άννα Καραμανλή , ο Προέδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Σπυρίδων Μάμαλης, ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Καρακασίδης , το Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας κ.κ.Βάρελης και Ανδριώτης, το Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου με guest την πρόεδρο κα Μαρία Παπαβασιλείου, το Δ.Σ. της Λέσχης Γαστρονομίας Λευκάδας κ. Αλέξης Θεοδωράκης, ο Γενικός Γραμματέας της Λέσχη Αρχιμαγείρων Μακεδονίας Θράκης κ. Ευθύμιος Θωμαΐδης ,η Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας κα. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, ο Προέδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών και Προέδρος του Επιμελητήριου Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης , ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Γεώργιος Μπουρδάρας , Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Φθιώτιδας ο κ. Ζιάκας Νικόλαος, η Πρέσβης Λιβάνου κα. Dona BARAKAT , ο Πρέσβης Τυνησίας κ. Lassaad MHIRSSI, ο Πρέσβης της Κορέας κ. Soosuk LIM, η Σεφ της Πρεσβείας της Κορέας κα. Jangju AHN , ο Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος Εξειδικευμένος στα Τρόφιμα κ. Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος, ο Υπεύθυνος Τουρισμού Δ. Έδεσσας και Ειδικός Διαχείρισης Προορισμών κ. Κυριακού Βαγγέλης , ο Καθηγητής και Ειδικός Γαστρονομίας κ. Γιώργος Παλισίδης, ο Β’ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νικόλαος Κογιουμτσής, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και Υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων ο κ. Σοφιανός Νικόλαος, η Πρόξενος Ουρουγουάης κα. Marianna Baubeta, ο Εμπορικός και Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας Πορτογαλίας κ. Laurent Armaos.

Το συνέδριο τελείωσε με την απονομή των βραβείων ‘’Aurum of Honor 2018’’.
Δόθηκε στην Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά Ειδικο Βραβείο ως καλύτερη Υπουργός Τουρισμού στην Ευρώπη.

Αναλυτικά τα βραβεία ήταν :
Τα AWARDS/PRIX/PREMIOS – AURUM 2018, μοναδικό σκοπό έχουν να τιμήσουν και να εξάρουν την προσφορά στο χώρο της Γαστρονομίας και του Οίνου, τον τουρισμό και πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία, προσωπικοτήτων που πορεύονται σ’ αυτό το χώρο.

Δεκατέσσερις κατηγορίες των AWARDS/PRIX/PREMIOS – AURUM 2018, περιλαμβάνουν λεπτομερώς όλες τις εκφάνσεις της προσφοράς, των ανθρώπων που τα λαμβάνουν.

Με την χαρά αυτή ανακοινώνουμε την Απόφαση του :
Conseil Européen des Confréries Enogastronomiques\
Consiglio Europeo di Confraternite Enogastronomiche
Consejo Europeo de Cofradías Enogastronómicas
Conselho Europeu de Confrarias Enogastronômicas
European Oenogastronomic Brotherhoods Council
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας
Európai Bor és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége
Europäischer Rat der Wein- und Gastronomie-Bruderschaften
AWARDS/PRIX/PREMIOS – AURUM 2018
Europa – Excellence – Enogastronomic
Thirteenth Edition
Category
Award
Aurum of Honor 2018
· Mrs. Elena Kountoura – Minister of Tourism – Greece
Best European Restaurant 2018
· Restaurante Panorama Infante – Praia Verde – Castro Marim – Portugal
· Trattoria Al Bersagliere – Verona – Italy
Best European Hotel-Restaurant 2018
· Castelli Hotel Restaurant – Greece
Best European Festival of Gastronomy 2018
· Fête de la coquille Saint Jacques des côtes d’Armour – France
Best European Winery 2018
· Vinho Arinto de Bucelas – Quinta do Boição – Portugal
· Triantafyllopoulous Winery – Greece
· Azienda Agricola Le Carline – Italy
· Nikolou Winery – Greece
· Bodegas Vicente Gandía – Spain
Best european Agro-food Establishment 2018
· Magda Kontogianni Agricultural Association of Attica – Agios Georgios – Greece
Best European Region in Tourism and Gastronomy 2018
· Região do Turismo do Algarve – Portugal
Best European Traditional Producer 2018
· Edmond Fallot «La Moutarderie» – France
Best European Gastronomic Research Project 2018
· GASTERRA – Universidad de Alicante – Spain
Best European Chef 2018
· Miss Florita de Jesus Morais Alves – Macao – China
Best European Artisan Beer Producer 2018
· Brasserie de l’Abbaye de Villers en Brabant – Belgium
Best European agri-food Initiative 2018
· ËCOTROPHÉLIA – HELLAS
European gastronomic Brotherhood 2018
· Cofradía del vino de Cangas – Spain
Best European Institution in Tourism and Gastronomy 2018
· Ministry of Tourism – Greece
Ambassadors of CEUCO 2018
Mr. Bernard GIRAUD – France
Mr. Leandro Costa – Italy
Recognitions of CEUCO 2018
President of the Organizing Committee – Mr. Konstantinos Mouzakis
Organizing Committee – Chef´s Club of Attica ACROPOLIS
Organizing Committee – Mact Media Group
President of the Congress – Mr. Carlos Martín Cosme

Με εκτίμηση

Η Οργανωτική Επιτροπή του 16ου Ευρωπαικού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οίνου της CEUCO.

Υπο την Αιγίδα

Ministry of Tourism

Ministry of Rural Development and Food

Ministry of Foreign Affairs

Ministry of Culture and Sports

Region of Attica

Municipality of Athens

Greek National Tourism Organization

Central Union of Municipalities of Greece (KEDE)

Union of Hellenic Chambers of Commerce

Greek Tourism Confederation (SETE)

Association of Greek Regions

Hellenic Chamber of Hotels

Confederation of Tourist Enterprises of Greece (SETKE)

Athens – Attica & Argosaronic Hotel Association

FedHATTA Federation of Hellenic Associations of Tourist & Travel Agencies

Federation of Hellenic Food Industries

Municipality of Piraeus

Panhellenic Federation of Restaurant Enterprises (POESE)

Central Cooperative Union of Wine Products (KEOSOE)

The Greek Wine Federation

Association of Small Wines of Greece (SMOE)

Athens Chamber of Commerce and Industry

Wine Producers Association of the Vineyard of Attica (ENOAA)

Group of Chambers of Commerce for the Development of Greek Islands (EOAEN)